Een allergie voor gelnagels: Hoe ontstaat het en hoe kan je het voorkomen?
Tegenwoordig lees je veel verhalen over acrylaat allergieën, gellak allergie en HEMA-allergieën die voor de nodige spanningen binnen het nagelvak zorgen. Helaas is er ook veel foutieve informatie te vinden. Wat moet je nou geloven en wat kan je zelf doen om een allergie te voorkomen? Wij leggen het je graag uit!
Hoe ontstaat een acrylaatallergie?
De meest voorkomende acrylaatallergie is een HEMA-allergie. HEMA, ook wel (2-)hydroxyethylmethacrylaat genoemd, is een chemische stof die veel in nagelproducten wordt gebruikt. HEMA is een acrylaat dat zorgt voor stevige en flexibele hechting van het kunstproduct. Kunstproducten bestaan in vloeibare vorm uit losse moleculen (monomeren) van acrylaten. Na uitharding onder de lamp vormen de monomeren een ketting en worden het polymeren. Monomeren kunnen de huid binnendringen en kunnen bij langdurige blootstelling voor een allergische reactie zorgen. Polymeren kunnen dit niet. Volledig uitgeharde producten kunnen dus geen allergie veroorzaken.
De monomeren kunnen op verschillende manieren de huid binnendringen. De eerste en meest voorkomende manier is wanneer er met het product tegen de huid wordt gewerkt, waardoor er direct contact ontstaat tussen de huid en de monomeren. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat de producten goed uitgehard zijn. Wanneer een lamp niet optimaal werkt en het product niet volledig is uitgehard, kunnen de monomeren die nog niet veranderd zijn in polymeren de huid binnen dringen. Verder zien we ook dat vooral ongeschoolde nagelstylistes of particulieren de natuurlijke nagel te dun vijlen. De nagel beschermt de onderliggende huid dan niet genoeg en de monomeren kunnen via deze weg de huid binnendringen. Dit kan voor een allergische reactie op gellak zorgen.
Herken de eerste symptomen van een contactallergie
Een acrylaatallergie is een contactallergie. Je ziet op de plek waar de nagel in contact is gekomen met het kunstproduct uitslag of eczeem. Vaak gaat dit gepaard met erge jeuk, roodheid en blaasjes. De symptomen treden meestal binnen 24 tot 48 uur na blootstelling aan het product, zoals gellak, op. Een allergie bouwt zicht meestal op. Hoe langer/vaker je verkeerd wordt blootgesteld aan deze producten, hoe erger de reactie wordt. Het is ook mogelijk dat je pas na jaren van blootstelling een allergische reactie krijgt. Een allergie voor HEMA is onomkeerbaar. HEMA zit naast nagelproducten ook in andere producten, zoals vullingen en protheses. Een allergie kan dus voor vervelende problemen zorgen. Houd je altijd aan de regels van het gebruik van producten met acrylaten om een allergie te voorkomen.
![acrylaatallergie vingers](https://www.nail-academy-nicolle.nl/media/wysiwyg/shutterstock_721382692.jpg)
Wat doe je als je tekenen van een acrylaatallergie ziet?
Zie je roodheid of uitslag rond de nagelriem of heeft de klant last van jeuk? Verwijder dan zo snel mogelijk het kunstproduct. Laat de klant naar de huisarts gaan voor een allergie test. Aan de hand van de resultaten van deze test kan je kiezen wat de vervolgstappen zijn. In enkele gevallen is het mogelijk om andere producten zonder HEMA te gebruiken. Toch zie je vaak dat wanneer een allergie voor HEMA ontstaat, de klant ook gevoelig is voor andere acrylaten. Wees erg voorzichtig bij het ontstaan van een allergie en volg altijd de voorschriften van de arts op.
Hoe voorkom je een acrylaatallergie of een gellakallergie?
- Werk niet tegen de huid. Het allerbelangrijkste is om de huid niet te raken met de vloeibare stof. Via direct contact met de huid kunnen de monomeren gemakkelijker binnendringen en voor een reactie zorgen. Let er ook op dat je de plaklaag niet in de nagelriem duwt, maar dat je van de nagelriem af werkt.
- Bescherm de huid. Probeer geen wondjes te maken in de huid. Een beschadigde huid is kwetsbaarder voor reacties. Wees ook voorzichtig wanneer je een combi-manicure uitvoert. Je verwijdert dan het ‘beschermlaagje’ van de huid, wat de huid ook kwetsbaarder maakt.
- Hard de producten goed uit. Zorg dat het kunstproduct (zoals gellak) volledig is uitgehard. Lees de beschrijving van het kunstproduct goed door en houd je aan de uithardingstijd. Werk met de juiste lamp die bij het product past. Goedkope UV-lampen (uit het buitenland) zijn vaak niet sterk genoeg. Let erop dat de Top Gel glanzend uit de lamp komt en dat de Gelpolish kleuren niet afgeven. Dit zijn vaak tekenen dat de lamp niet (meer) goed werkt.
- Werk niet op te dunne en beschadigde nagels. Wanneer de natuurlijke nagel te dun wordt gevijld, worden de nagels roder. Dit is een teken dat er te veel laagjes van de nagel af zijn gevijld en dat het nagelbed meer blootkomt te liggen. Hierdoor is de barrière tussen de huid en het product weg en kan het product via het nagelbed in de huid komen. Nagels kunnen ook te dun worden door dat het kunstproduct van de nagels afgetrokken wordt. Hierdoor worden ook te veel laagjes van de natuurlijke nagel meegenomen. Op deze dunne nagels kan je absoluut geen gellak, of ander product plaatsen. Gebruik nagelriemolie om de nagels te beschermen en laat de dunne nagels uitgroeien.
- Neem de juiste hygiënische maatregelen. Bescherm jezelf als nagelstyliste goed tegen de producten. Uitsluitend Nitril handschoenen beschermen goed genoeg. Werk tijdens het vijlen met een mondkapje op en schaf een goede stofafzuiger aan. Zo voorkom je dat de losse deeltjes in je longen belanden. Reinig daarnaast de lamp na elke klant, zodat er geen gelresten achter blijven waar de klant haar hand op kan leggen. Zorg ook dat borsteltjes etc. gereinigd worden, zodat de huid zo min mogelijk met de stoffen in aanraking komt.
- Werk met veilige producten. Gebruik alleen EU-goedgekeurde producten, dan weet je zeker dat alle ingrediënten veilig zijn. Kunstproducten die binnen de EU worden geproduceerd mogen maar een maximale hoeveelheid HEMA bevatten. Daarnaast kunnen producten buiten de EU ook sterke primers bevatten, die slecht zijn voor de gezondheid en de nagels.
- Volg de bijsluiter. Deze chemische producten hebben niet voor niets een bijsluiter. Lees voor gebruik de instructies uit de bijsluiter goed door en volg deze. Het is ook verstandig om de bijsluiters te bewaren. Mocht een klant ergens op reageren, dan kan je in de bijsluiter de ingrediënten na gaan. Ook willen de ingrediënten van een product nog wel eens veranderen, dit is dan ook goed na te gaan.
- Volg een cursus of opleiding. Nagelproducten zijn professionele producten! Deze zijn dus alleen geschikt om door professionals gebruikt te worden. We raden je daarom altijd aan om eerst een nagelcursus of nagelopleiding te volgen. Hierin leer je over de risico’s en veiligheidsvoorschriften die je moet gebruiken. Daarnaast leer je over de anatomie van de nagel en over de chemie van producten. Deze achtergrondinformatie is erg belangrijk om te hebben bij het gebruik van kunstnagelproducten. Ga nooit zelf aan de slag zonder over de juiste informatie te beschikken!
Zijn HEMA-vrije producten beter?
Tegenwoordig zie je steeds meer HEMA-vrije producten. HEMA-vrije producten bevatten vaak een acrylaat copolymeer, dat is een grotere versie van een acrylaat monomeer. Copolymeren zijn te grote moleculen om door de huid te kunnen dringen en kunnen daarom geen reactie veroorzaken. Deze producten bestaan nog steeds uit chemische stoffen, er kunnen andere allergenen aanwezig zijn in deze producten. Ga dus altijd voorzichtig en professioneel om met deze stoffen.
Heb je een klant met een HEMA-allergie, kan het zijn dat HEMA-vrije producten wel geschikt voor deze klant zijn, maar dit is niet altijd het geval! Wanneer de klant een HEMA-allergie heeft ontwikkeld, is de kans groter dat zij ook reageert op andere acrylaten. Twijfel je? Dan raden we altijd aan om het product eerst op een pink te testen. Mocht er een reactie ontstaan, verwijder dan het product zo snel mogelijk.
Moet je als salon volledig overstappen op HEMA-vrije producten? Dat is niet nodig! Bij veilig gebruik is de kans op een HEMA-allergie erg klein. Producten met HEMA zijn dus niet direct slecht, je moet alleen weten hoe je er mee omgaat om allergieën te voorkomen. Het is dus een persoonlijke keuze voor welke producten je kiest.
![HEMA vrije gellak](https://www.nail-academy-nicolle.nl/media/wysiwyg/DSC00222.jpg)
Hoe leg je dit uit aan jouw klanten?
Krijg je veel vragen in de salon over de veiligheid van de producten? Leg jouw klanten dan uit dat HEMA veilig te gebruiken is en gellak niet schadelijk is, mits dit op een professionele manier wordt aangebracht. HEMA wordt al jaren gebruikt in nagelproducten en de berichtgeving over allergieën is de laatste jaren gestegen, door verkeerd gebruik van de producten door particulieren. Wil je de twijfel helemaal bij jouw klanten wegnemen, dan kan je ervoor kiezen om ook HEMA vrije producten aan te schaffen. Daarmee minimaliseer je de kans op een allergie. Uiteindelijk is het jouw keuze en gaat het er om waar jij je prettig bij voelt.
Conclusie: Is gellak gevaarlijk?
Gellak is dus niet gevaarlijk, mits je het product goed gebruikt. Gellak is ook niet schadelijk wanneer je het product op de juiste manier toepast. Door verkeerd gebruik van gellak of een ander acrylaat, kunnen er allergieën ontstaan. Het is daarom verstandig eerst een nagelcursus of opleiding te volgen voordat je het product gaat gebruiken. Of laat je gelnagels door een professional zetten, die opgeleid is. Houd je je daarnaast aan de bovenstaande adviezen, dan kun je gellak of andere acrylaatproducten, prima veilig gebruiken.
P.s. Deze tekst is zorgvuldig door ons opgesteld. Wij zijn geen arts en geven geen medische adviezen. Volg altijd de instructies van de arts op. Gelieve deze teksten niet te kopiëren of vermenigvuldigen.
Heb je vragen? Stuur mij gerust een e-mail!
Xoxo Nic