Author Image

All About Diamond Bits

Er zijn ontzettend veel verschillende freesbitjes in allerlei modellen, maten en grofheden. Maar welke is nu precies waar voor, wat betekenen gekleurde ringetjes en welke moet ik dan als starter kiezen? In deze blog geef ik jou de informatie over de freesbitjes die speciaal zijn voor de huid en de natuurlijke nagel; de diamond nagelbitjes.

Wat is een diamond freesbitje?

De diamond bitjes van Magnetic, Staleks en Kemmer bestaan uit korrels van (meestal) metaal, die gelijkmatige verdeeld zijn over het werkgedeelte van het bitje. De korrels hebben de vorm van een diamant (zeshoekig), dit is waarom we ze diamond bits noemen. De zeshoekige korreltjes zorgen voor een scheurende werking die geschikt is voor de huid, mits ze op de juiste manier gebruikt worden. Door deze structuur kunnen deze bitjes voor zowel rechts-, als linkshandige nagelstylistes gebruikt worden.

De diamond bitjes zie je in verschillende prijsklassen, dit heeft te maken met de kwaliteit van het metaal en de gaafheid van de bitjes. De korrels van Staleks bestaan uit roestvrij staal, Kemmer gebruikt synthetisch diamant als korrel. De bitjes van Magnetic bestaan uit hoogwaardig staal. Hoge kwaliteit staal is duurder, maar daarentegen gaan de bitjes vaak iets langer mee. Let op! Bij goedkope bitjes zie je soms dat er kleine korreltjes metaal uitsteken, dit is niet fijn voor jou om mee te werken, maar ook zeker niet fijn voor de klant.

De diamond bitjes worden vaak gebruikt tussen de 10.000-30.000 toeren. Wij werken zelf vaak rond de 10.000-15.000 toeren.

Welke grofheid diamond bit gebruik ik bij welke klant?

Zoals je vast wel eens hebt gezien heeft elk Diamond freesbitje een gekleurd ringetje. Je ziet ze vaak in rood en blauw. Wat betekenen die kleuren nou? We hebben klanten met verschillende huidtypes. Voor het gemak delen we deze op in 2 huidtypes. Je hebt klanten met een stugge droge huid en klanten met een dunne, kwetsbare huid. Bij elk huidtype is een passend bitje. Een diamond bitje met een rood ringetje hebben een fijnere korrel, deze is voor dunne tot normale huid. Een diamond bitje met een blauw ringetje hebben een medium korrel, deze is voor een normale tot ruwere huid.

grofheid bitjes

Wanneer is mijn diamond freesbitje aan vervanging toe?

De levensduur van een Diamond freesbitje is tussen 2-4 maanden. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel klanten je doet, wat de structuur van de huid is waar je veel op werkt en of je het bitje op de juiste manier gebruikt. Heb je veel klanten met een stugge huid? Dan zal het bitje sneller slijten. Wanneer het bitje te glad wordt dan ga je meer druk geven, de klant ervaart dan hitte. Beginnen jouw klanten hier over te klagen, dan weet je dus dat jouw bitje aan vervanging toe is. Ook krijg je niet meer voldoende van het pterychium weg wanneer het bitje te glad wordt, wat ook weer veel nadelen heeft. Zet in je agenda wanneer je een bitje hebt aangeschaft en vervang deze op tijd!

Al die vormen! Help! Welke moet ik kiezen?

Balvormig, kegelvormig, peervormig, druppelvormig of een frustrum. Elke vorm heeft z’n eigen functie en elke nagelstyliste heeft haar eigen voorkeur qua model. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken wat je bij een behandeling doet; Haal je alleen het pterychium weg, vijl je minimale eeltvorming weg of doe je een combi manicure?

Iedereen moet natuurlijk het pterychium van de nagelplaat verwijderen voordat er een product opkomt, dit is echt een must tijdens de PREP-behandeling. Dit kan het beste met bitjes die iets meer in een puntje lopen, zoals een (pointed) flame bit, een frustrum of een drop. Ben je een startende nagelstyliste dan adviseren om niet een te puntig bitje te nemen, maar 1 die iets wat stompere punt heeft, bijvoorbeeld Kemmer Cuticle Bit Medium of Magnetic Diamond Cuticle Bit for Experts. Met een puntig bitje kun je als ervaren nagelstyliste ook de nail fold iets om hoog zetten mocht je een gedeelte willen knippen, zoals de Magnetic Precision Cuticle Bit of Staleks Pro Cuticle Bit Flame.

De balletjes en microfoontjes zijn ideaal om iets wat droge huid te verwijderen of na de combi manicure de huid te polijsten, hiervoor gebruiken we vaak de Magnetic Precision Manicure Bit, Magnetic Precision Polisher Bit of Staleks Pro Manicure Bit Ball. De drop is een speciale vorm. Met de voorkant van het bitje kan je namelijk het pterychium onder de nagelriem weghalen en de nail fold iets liften, met het buikje van de drop polijst je vervolgens de huid. We raden hiervoor wel een wat grotere drop aan zoals Staleks Pro Cuticle Bit Drop 2,3 mm.

vorm bits

Hoe verbeter ik mijn vaardigheden met de diamond bits?

Wanneer je de diamand bits wilt gebruiken voor een e-manicure of combi-manicure raden wij altijd sterk aan om hier een cursus voor te volgen. Je werkt met levende huid en bij verkeerd gebruik van de bitjes en tools kunnen erg gevaarlijke wondjes ontstaan of kan je de nagelplaat ernstig beschadigen. Kennis over de anatomie van de nagel, hygiëne en de producten waar je mee werkt is dus echt een must! Wij bieden de 2 daagse cursus combi-manicure aan. De eerste dag van deze cursus werk je op je eigen nagels. Dit doen we omdat het erg belangrijk is bij deze behandeling dat je goed weet wat de klant voelt en hoe ver je kan gaan met knippen en vijlen. De 2e dag werk je op een model om de combi-manicure in de praktijk te oefenen. Na afronding van de cursus beschik jij over alle nodige kennis en vaardigheden om veilig en kundig met de diamond bits en de combi-manicure tools te werken en een professionele combi-manicure uit te voeren.

polijst bit

Heb je vragen? Stuur mij gerust een e-mail!

Xoxo Nic